Wine List

 Wines that you will find in our restaurants come from abundantly stocked Manorial Wine Cellars of Kombornia.


Dwór Kombornia Hotel & SPA - Karta win

Wine Cellars of Kombornia Manor Hotel & SPA **** are generously supplied and contain wines from the authors selection. In large part it is the result of oenological journey in search of elaborate composition of flavors and aromas that you can taste the best appeals, with the leading manufacturers of this noble wine. In addition to the currently especially popular wines from Chile and Argentina, the wine selection includes Italian, French, German, Austrian, Spanish, Portuguese, Australian, American and South African.

But what particularly distinguishes our portfolio is continually expanded collection of Carpathian Wine Salon presents interesting wines from the wine regions of the Carpathian area. You will find a surprisingly interesting proposals of Polish, Slovak Republic, Czech Republic, Hungary and Romania.

Selekcja win: Salon Win Karpackich,  Piwnice Dworskie

House wine

Tamaioasa Romanesca (białe)
Romania, Oltenia, VinArte

Pralat
(czerwone)
Österreich, Weinviertel, Weingut Hag

Cabernet Sauvignon rose black line 2012
(różowe)    
Slovakia, Malokarpatska oblast, JM Vinarstvo Dol’any  
Tamaioasa, nazywana rumuńskim Muscatelem, jest winem aromatycznym, pełnym kwiatów owoców i miodu, w ustach orzeźwiającym i soczystym. Takie cechy składają się na wino niezobowiązujące i dające dużą przyjemność. Pralat jest delikatnym winem czerwonym, którego bukiet oparty jest o czerwone owoce dające się odczuć także w ustach. Różowy półwytrawny Cabernet chłodzi i orzeźwia, spełnia się jako aperitif, także do delikatnych ryb.

Natural vermouth

Mandulas
Dios
Urmos 

Magiarorszag, Villany, Gal Pince
Zapraszamy do degustacji unikalnych, prawdziwych wermutów, win leżakujących z ziołami, przyprawami i korzeniami. Bazowe wina leżakują w beczkach wchłaniając docelowe smaki i aromaty. Białe wermuty powstają na bazie Rieslinga, czerwone Portugiesera. Mezes to przyjemne połączenie miodu i jabłek. Dios to zielony, włoski orzech. Urmos to bazowe, aromatyczne, czerwone wino z piołunową nutą. To właśnie piołun w tłumaczeniu na język niemiecki brzmi „wermut”.

Small bottle

Lira Korbowa
Suka    
Cymbały
Polska, Podkarpacie, Winnica Sztukówka
Degustując powyższe wina możemy być pewni, iż Polska na dobre zagościła wśród krajów winiarskich. Cechuje je zharmonizowany bukiet i dobrze zbalansowane usta. Lira jest, liryczna, Suka wyraźna i aromatyczna, Cymbały reprezentują najczęściej uprawiany w Polsce biały szczep – Seyval Blanc. Pozycje obowiązkowe. Zadbano także o walory estetyczne butelek, zaprojektowane w duchu folklorystycznym.

Quality sparkling classic wine

Willy dry Sekt (weiß)
Deutschland, Württemberg, Rolf Willy
Wino musujące uzyskiwane metodą tradycyjną. Willy Sekt pochodzi z winnicy, która w 2010 roku była autorem najlepszego wina musującego w Niemczech. Riesling ze względu na wyższą kwasowość jest idealnym materiałem do produkcji takich win. Orzeźwiające, o szerokim bukiecie, subtelnych bąbelkach spełni się w towarzystwie słonych zakąsek lub jako aperitif.

Cuvee  Hugues De Coulmet blanc de blancs brut (blanc)
Champagne, Pierre Moncuit
Pierre Moncuit jest producentem posiadającym areał 20 hektarów winnic z czego 15 jest klasyfikowanych jako Grand Cru. Champagne blanc de blanc jest winem tworzonym wyłącznie z gron Chardonnay w których uprawie specjalizuje się niniejsza winnica. Nowoczesny subtelny Szampan może być serwowany jako aperitif lub do przekąsek.

Moët & Chandon Impérial brut (blanc)
Moët & Chandon Impérial Rose brut (rose)
Dom Perignon Vintage 2003 brut (blanc)
France, Champagne, Moet & Chandon
Imperial to Szampan ceniony za subtelny posmak, jest zrównoważony i wyrafinowany. Jasno słomkowa suknia i delikatny mus, dający wrażenie aksamitności na podniebieniu. Nos owocowy z nutami orzechów, w ustach cytrusowy. Rose, łososiowo-różowa barwa i delikatnie odrywające się od ścianek bąbelki tworzą swoiście estetyczny wygląd. Aromaty truskawek, czereśni, pieczywa tostowego i mineralność w ustach składają się na piękną kompozycję.  Dom Perignon to Szampan szczególny. Owoce pochodzą jedynie z najlepszych roczników.
W ustach żywe, ruchliwe, wyczuwalne nuty orzechowe, ziołowo-kwiatowe z nutami kandyzowanych owoców. Wytwarzany  z winogron Pinot Noir (45%) i Chardonnay (55%). Dojrzewał minimum 6 lat. Idealny na specjalne okazje.

Carpathian wine

polskie

DB J13 (białe)
DB 312 Canva (czerwone)
Małopolski Przełom Wisły, Dom Bliskowice    
Pod tajemniczą nazwą J13 kryje się odmiana, która dobrze sprawdza się w naszym klimacie, Johanniter. Zrównoważona kwasowość z odrobiną cukru resztkowego ukazują wino urzekające. Dobre do słodkowodnych ryb. Czerwona Canva to Regent, który jako pierwszy w Polsce  był starzony 4 miesiące w beczce typu barriques. Wino jest delikatne, zbalansowane i dobrze komponuje się z mięsami z rusztu oraz dziczyzną.

Sukcesja (białe)
Podkarpacie, 44 Winnica Dziedzic
Wytrawne, dostojne, poukładane wino kupażowane. Łączy w sobie aromaty z Muskatu, cukier resztkowy przy zachowaniu odpowiedniej zawartości alkoholu uzyskany dzięki odmianie Bianca oraz ciało, które zapewniła Sibera. Do morskich ryb.

słowackie

Tramin Cerveny black line 2012 (biele)
Rulandske Sede gold line 2012 (biele)
Malokarpatska oblast, JM Vinarstvo Dol’any
Woń Tramina Cervenego oderwie nas od trosk i zadowoli każde podniebienie należy łączyć z potrawami z orientalnymi przyprawami, oraz potrawami lekko pikantnymi. Pod nazwą Rulandske Sede kryje się odmiana Pinot Gris, dobrze zbudowane, o wyższym ekstrakcie, podkreśli potrawy z drobiu i cielęciny.

Cabernet Sauvignon 2007 (cervene)
Wyhodnoslovenska oblast, Fundus Regius
Bukiet Caberneta od Regius charakterem przypomina wina z Bordeaux, jest wykwintne i dobrze zbudowane, pełne w ustach z soczystymi taninami. Podeprze potrawy z duszonej wołowiny i dziczyzny oraz pieczonej kaczki i dzikiego ptactwa.

rumuńskie

Livia Cabernet Sauvignon 2013 (rosu)
Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote 2013 (alb)
Moldova, Crama Girboiu
Cabernet, stworzony do jagnięciny, jest krągłe i zharmonizowane. Epicentrum to nowy projekt miejscowego enologa. Stworzył on trzy wina, z których każde jest kupażem dwóch odmian. Epicentrum reprezentuje szczepy wzajemnie się dopełniające: Aligote które nadaje winu ciało, oraz Muskat raczący nas rześkimi i intensywnymi aromatami.

Corcova Syrah 2011 (rosu)
Corcova Reserva Chardonnay 2011
(alb)
Mehenditi, Corcova
Wina pochodzi z regionu Oltenia, który leży na tym samym równoleżniku co pogranicze Bourgogne i Cotes du Rhone. To położenie sprzyja uprawie odmian pochodzących z tych regionów. Sarah to odmiana z Doliny Rodanu. Wyważona tanina oraz bukiet pełen ciemnych i leśnych owoców ozdobiona jest niuansem czekoladowym z odrobiną przypraw. Idealne do jagnięciny i wołowiny. Chardonnay klasyczne, winifikowane tak jak w Burgundii, łącznie z użyciem procesu betonage – mieszaniem osadu w beczce. Wino subtelne z odciśniętym w bukiecie piętnem beczki i fermentacji malolaktycznej. Idealne do potraw z maślanymi i śmietanowymi sosami.

Classique Feteasca Negra 2011 (rosu)
Classique Cadarca 2011 (rosu)
Crisana, Wine Princess
Wina od Wine Princess skłaniają do refleksji. Feteasca Neagra, królowa czerwonych odmian w tym kraju, zachwyca wonią owoców w czekoladzie, komponując się idealnie z potężnymi potrawami. Cadarca jest winem rustykalnym, zrobionym z kunsztem mistrza. Pokazuje to, co oferuje niniejsza odmiana najlepszego, bogactwo równoległych aromatów i balans oparty o delikatne taniny. Dedykowana do dań z wieprzowiny.

węgierskie

Dialog 2011 (fehér)
Muskatoly 2012 (fehér)
Tokaji, Pendits
Wina pochodzące z upraw biodynamicznych, winorośle wzrastają w symbiozie z naturą. Wyższe koszty, większy nakład pracy, niższa wydajność czynią taką uprawę niezwykle trudną. Są to wina wytrawne, produkowane z odmian tokajskich z piętnem oksydacji i dotknięciem szlachetnej pleśni botrytys cinerea. Dialog to rozmowa między Furmintem i Muskatoly, drugie wino w 100 % pochodzi z Muskatoly. Niniejsze odmiany składają się na tradycyjne słodkie tokaje, tutaj jednak pokazują swoje oblicze jako wina wytrawne. Wina dobre do dań orientalnych oraz do drobiu i tłustych ryb.

czeskie

Rulandske Bile 2012 (bily)
Sauvignon bio organic  2011(bily)
Moravia, U Dvou Lip
Odmiana burgundzka Pinot Blanc w bogatym wydaniu, która może zawstydzić niektóre wina alzackie z tego szczepu. Dobre towarzystwo do risotto, drobiu lub lekkiej cielęciny. Sauvignon z upraw bio o charakterystycznym bukiecie należy łączyć z potrawami ze szpinakiem, szparagami, selerem, karczochami, kaparami.

Palava 2012 (bily)
Ryzlink Vlasski sur-lie 2012 (bily)
Moravia, Vinařství Šabata
Palava zawdzięcza swoją nazwę wzgórzom na Morawach, gdzie powstała ze skrzyżowania odmian Muller Thurgau i Gewurztraminera. Gewurztraminer nadał temu winu mocny bukiet pełen tropikalnych owoców, lyche i róży. Należy łączyć z pikantnymi potrawami o orientalnych akcentach. Szczep Ryzlink Vlasski, nie należy mylić z Rieslingiem ponieważ nie ma z nim nic wspólnego, to rodzimy szczep chorwacki, gdzie nazywany jest Grasevina. Wino leżakuje nad osadem dzięki czemu nabyło szlachetności, idealny do śledzika z jabłkiem i cebulką.

Carpathian wine connoisseurs

Corcova Reserva  Pinot Noir 2011(roz)
Romania, Mehenditi, Corcova    
Pinot Noir, wino, które ewoluuje długo po otwarciu, skierowane dla koneserów, wymagające i piękne, wyrafinowane i eleganckie. Do potraw z kaczki, dzikiego ptactwa i duszonych mięs.

Stonewine Furmint 2012 (alb)
Romania, Crisana, Wine Princess
Linia StoneWine to wina wyjątkowe o światowej klasie. Furmint o niespotykanym bukiecie, owoce tropikalne mieszają się z kwiatami, dobrze złożony w ustach z typową dla odmiany kwasowością i mocno wyczuwalna mineralnością, pozostający długo na podniebieniu. Podkreśli potrawy z indyka oraz łososia.

Bolyki es Bolyki  2011 (roz)
Magiarorszag, Eger, Bolyki
W tym roku odznaczony jako jeden z najlepszych win czerwonych na Węgrzech. Jest to coupage typu Bikaver Superior. Wino z racji młodego wieku i długiego potencjału starzenia wymaga dekantacji. Gdy odsłoni cały bukiet zachwyci finezją i charakterem. W ustach zdecydowane i zintegrowane. Dobrze połączyć je z czerwonym mięsem i leśnymi smakami.

dessert wine

Tokajsky Vyber 3 putnovy 2006 (biele)
Slovakia, Tokajska oblast, Tokaj&CO
Tokaj 3 putnovy ze Słowacji może konkurować z trunkami po drugiej stronie granicy. Szlachetna pleśń, botrytis cinerea, tylko kilka razy na dekadę atakuje owoce w tej mierze, iż winiarze decydują się tworzyć najwyższe wina w regionie selekcjonując porażone grona. Łączą ręcznie zebrane rodzynki z winem samorodnym, następnie wino leżakuje co najmniej 5 lat w beczkach w piwnicach tufowych. Wykwintne, do Foie Gras, pasztetów, terrin, serów z niebieska pleśnią i deserów z orzechami i miodem.

Furmint ladové vino 2011 (alb)
Malokarpatska oblast, Elesko
Furmint zbierany po pierwszych przymrozkach ma na tyle skondensowany sok w gronach, że winiarz otrzymuje niewiele moszczu pozbywając się z winogron zamrożoną w postaci kryształków lodu wodę. Nektar do Foie Gras z konfiturami bądź słodkich deserów. 

Classic wine

włoskie

Chianti Classico
Toscana, DOCG Chianti Classico, Rocca di Castagnoli
Chianti Classico, szczep Sangiovese, często porównywany do Cabernet Sauvignon ponieważ nadaje się do starzenia w beczce, ze względu na aromaty oraz ciało. Nuty ciemnych owoców przełamane korzenną wonią i niuansem dębowej wanilii. Wino do pomidorowych past oraz wieprzowiny.

hiszpańskie

Solar De Libano Crianza  2008
Castillo De Sajazarra Reserva 2005
Rioja, DOC Rioja Crianza/Reserva, Castillo De Sajazarra
Umiejętność obchodzenia się z beczkami, miejscowe terroir oraz szczep Tempranillo to gwarancja jakości. Pierwsze, z aromatami lukrecji oraz czerwonych owoców połączone z nutami wanilii, przypraw i korzeni. Idealne do lekkich mięsnych dań i tapasów. Reserva wyraźniej dotknięta szlachetnym dębem jest intensywna i pełna. Aromaty dojrzałych owoców wiśni i śliwki, zmieszane z tytoniem i przyprawami. Rekomendowane do dziczyzny.

austriackie

Loibner Garten Grüner Veltliner Federspiel 2011(weiss)
Weinviertel, Weingut Hebenstreit
Grüner o owocowym, korzennym aromacie i ożywczej kwasowości. Wyraźnie wyczuwalne smak zielonego jabłka, gruszki z nutą pieprzu - typowe aromaty dla tej odmiany. Elegancka i finezyjna końcówka oraz aksamitna struktura tworzą dzieło długo zapadające w pamięci. Grüner Veltliner z Wachau to najwyższa jakość wina z tej odmiany. Polecane do tłustych ryb i miękkich serów.

niemieckie

Lemberger trocken 2010 (rot)
Chardonnay mit Riesling 2012

Württemberg, QbA, Rolf Willy
Lemberger o przyjemnej kwasowości z aksamitnymi taninami, o pełnym i mocnym smaku, z subtelną nutą dębu. W zapachu odnajdziemy aromat wiśni, goździków, cynamonu i wanilii. Wino ze względu na swój smak świetnie komponuje się z daniami z dziczyzny, wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Chardonnay mit Riesling to wino w klasycznym stylu będące udanym kupażem odmiany burgundzkiej z najważniejszą białą odmianą w Niemczech. Pasuje do potraw z drobiem w maślanych lub śmietanowych sosach.

Classic sweet wine

Lemberger “S” 2012 (rot)
Württemberg, QbA, Rolf Willy
Czerwony szczep Lemberger, nazywany w Austrii Blaufrankish, na Węgrzech Kekfrankos, a w Czechach i na Słowacji Frankonka jest jednym z najważniejszych w środkowej europie. Lemberger „S” jest winem nietypowym: wino o pięknym bukiecie i słodyczą idealnie podpartą kwasowością i taninami. Można je serwować zarówno do potraw wytrawnych, np: na bazie jagnięciny, jak i do lekkich deserów z czerwonymi lub leśnymi owocami, także z odrobiną czekolady.

Classic wine connoisseurs

Chablis 1Er Cru Fourchaume 2009 (blanc)
France, Bourgogne, AOC Chablis, Pomier Isabelle & Dennis
Fourchaume to 25 hektarowa parcela sklasyfikowana jako 1-er Cru. Wino jest nowoczesne, nie leżakuje w beczce. 12 miesięcy leżakuje nad osadem, aby wyciągnąć wszystkie niuanse co przedłuża jego potencjał starzenia nawet do 10 lat. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz rybami.

Excellence 2008 (rouge)
France, Sud - Ouest, AOC Cahors, Chateau la reyne  
Wino z ożywionego w ostatnich latach regionu. Cahors jest kolebką win ze szczepu Malbec, charakteryzuje się bardzo ciemną barwą i aromatami leśnych owoców połączonych ze smołą, tytoniem i gorzką czekoladą. Długo pozostaje w ustach i dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, suszonymi owocami i deserami z gorzką czekoladą.

Barolo Sorano Coste&Bricco 2006 (rouge)
Italy, Piemonte, DOCG Barolo, Ascheri Giacomo  
Wino o głęboko rubinowej barwie, która powoli z wiekiem jaśnieje. Zdecydowany, dojrzały aromat z dominującymi nutami wiśni, jerzyny, czekolady, i ziemi. Szczep Nebbiolo pochodzi od wyrazu mgła, która spowija okolice Barolo oblepiając winogrona chłodem i jest bardzo wymagającą odmianą winorośli. Winiarze hodujący tą odmianę uczyli się od Burgundzkich winiarzy uprawiających Pinot Noir. W ustach wino jest taniczne, wymagające, dopiero po dekantacji odbierze garbnikom swoją agresję i odkryję głębie i walory kompozycji smaków. Idealne do skomplikowanych i subtelnych potraw an bazie dzikiego ptactwa, czy jagnięciny.

Brunello di Montalcino Riserva 2004 (rouge)
Italy, Toscana, Brunello DOCG Riserva,  Poggio Nardone
Apelacja powstała w 1955 roku i obejmuje jedynie winnice z minimum 25 letnią historią. Wina są robione jedynie w najlepszych rocznikach ze szczepu Sangiovese Grosso i są starzone minimum 3 lata z użyciem beczek z dębu Słoweńskiego, w tym przypadku rok w dębie słoweńskim i 2 lata w barrique. Apelacja zakłada, iż  żywotność wina to nawet 100 lat… Bukiet wina jest eleganckim  połączeniem przypraw, wiśni, porzeczek i dęu.. W ustach poczujemy idealnie wtopione taniny, ponad siedem lat wypoczynku w butelce pozwoliło na zrównoważenie balansu. Kilkugodzinna dekantacja pozwala na oddech aby móc napawać się winem w pełni otwartym.

Petrus

Petrus 1996
Bordeaux, AOC Pomerol, Chateau Petrus
Posiadłość Chateau Petrus to zaledwie 12 hektarów ciężkich gliniastych gleb z dużą zawartością żelaza. Swą nazwę wzięła od figurki świętego Piotra stojącej przy murze okalającym posiadłość. Winnica, obsadzona starymi krzewami Merlot o średnim wieku 55 lat, położona jest na terenie o niewielkim nachyleniu ułatwiającym drenaż i lepsze nasłonecznienie. Owoce zbierane są ręcznie. Potem starannie selekcjonowane, wino wytwarzane tylko w dobrych rocznikach. Fermentacja przebiega w betonowych kadziach, następnie wino dojrzewa przez ok. 2 lata w nowym francuskim dębie. Trunek klaruje się kurzym białkiem, pozostaje nie filtrowany. Potencjał  leżakowania to  ponad 25 lat. Wino należy podawać po uprzednim dekantowaniu. Chateau Petrus można kontemplować z pieczonym drobiem, prosięciem, sarniną, truflami.